keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Fitti-bitti

Meidän Seniori on parin kolmen viime kuukauden aikana jos nyt ei ihan hurahtanut kuntoiluun, niin kuitenkin selvästi nostanut panoksia. Ostimme pari vuotta sitten sellaisen Tread Climber -laitteen, joka ei ole varsinainen juoksumatto, mutta vähän samantapainen. Siinä tarpoo kuin uppohiekassa ikään. Laite on saanut käyttöä vähän pyrähdysmäisesti eli milloin enempi ja milloin vähempi aktiivisesti, mutta tosiaan nyt viime syksyn aikana säännöllisesti kolmesti viikossa Seniorin ansiosta.

Koska herra ryhtyi ihan vakavissaan kuntoilemaan ja ilmiselvästi pysyväismielessä, niin ostin hänelle joululahjaksi Fitbit Force -laitteen, joka on yhdistetty askelmittari/aktiivisen kuntoilun/kalorikulutuksen seuraaja jne. Herra katseli sitä hetken ja totesi sitten, että minä voisin ensin kokeilla, miten se toimii ja sitten ehkä ottaa sen omaan käyttöön. Hyvin tyypillistä meidän "analog man in the digital world" -kaverille. Siispä latasin tietoni Fitbit-nettisivulle ja olen nyt muutaman päivän kokeillut vekotinta. Näpsäkkä! Ilmankin eläisi, mutta...

Tässä oma arvioni: Rannekkeeseen tottuu hyvin nopeasti ja sitä tuskin huomaa hetken päästä. Melkein korvaisi rannekellon, ellei pitäisi painaa napista, että näkee kellonajan (mutta ne, jotka muutenkin katsovat kelloa kännykästään, niin tuo on ihan yhtä vaivatonta). Voin laittaa sen herättämään itseni tiettyyn aikaan ja ranneke värisee sen sijaan, että piipittäisi ikävästi. Plussaa siitä. Suihkuun tai uima-altaaseen sitä ei suositella, mutta muuten sateen tai hikoilun ei pitäisi haitata. En ole ihan varma, miten se laskee ns. aktiivisen liikunnan, sillä treenaan aamuisin Insanityä, jossa tulee mielestäni ainakin 30 min aktiivista liikuntaa (ja enemmänkin toisen kuukauden aikana), jos ottaa pois venyttelyt sun muut, mutta mittari saattaa kuitenkin näyttää vain 10-15 min aktiivista aikaa. Se ei varmaan oikein noteeraa punnerruksia ja sellaista aktiiviseksi liikkumiseksi. Askelmittaria pitää vielä seurata lisää, mutta pelkkä käsien heiluttelu ei riitä lisäämään lukemia, vaikka tuo onkin ranteessa. Hyvä niin.

Ranneketta pitää näköjään ladata noin viikottain (nyt noin 3-4 päivän käytön jälkeen paristo on puolillaan). Rannekkeen käyttäminen antaa ehdottomasti vähän yllykettä liikunnan lisäämiseen: miten lähelle 10000 askelta pääsee päivässä, montako kerrosta tuli kiivettyä, montako aktiivista minuuttia mahtui päivään; tulee sellainen kilpailuhenki että saisiko niitä yhtään lisättyä... Jos on rekistöröinyt itsensä Fitbtin nettisivulle, niin voi laittaa vekottimen päivittämään tilastot automaattisesti ja kaikki se toimii taas lisäyllyttimenä. Jos pääsee yli 10000 askeleen päivän aikana, niin ranneke värisee. Ellei välitä tuosta, niin sen voi laittaa pois päältä ja muuttaa vaikka värinäksi tietyn km-määrän jälkeen. Aika hilpeää kaiken kaikkiaan. En taida antaa tätä takaisin Seniorille, vaikka joskus kinuaisikin (saattaisin kuitenkin ostaaa hänelle oman...).

Esimerkkinä tämän sunnuntain tilastot klo 20.45: askelia 7497, kalorinkulutus 1683, portaiden nousu 12 kerrosta, kuljettu matka 3,91 mailia, aktiivisia minuutteja 20. Voin sanoa, että päivän liikuntaa oli Insanityn Plyometric Cardio Circuit, joka kaikkineen kestää 42 min ja josta 10 min menee alku- ja loppuvenyttelyyn, koska jo pelkkä lämmittelyvaihekin on aika intensiivinen ("My warm up is your workout") plus 15 min P90X:n Ab Ripperiin (mutta siinä ei tietenkään hypellä sinne-tänne, vaan se on mahaliikkeitä, joita ei Fitbit noteeraa ns erityisen aktiivisena, vaikka onkin ihan täyttä asiaa). Huom, että tuo laskee kalorinkulutukseen jo pelkän olemisen, ei vain sen, mikä kuluu päivän aikana liikkumisen ansiosta.

Jännää, jännää. Katsotaan, miten kauan kestää uutuudenviehätyksen katoamiseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti