sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Hummeri Thermidor - H-hetkeä kohti

Viettyään yön jäävesihauteessa kuistilla hummerikolmikko näytti aika upealta edelleen. Kaikesta päätellen mikään yöllinen liikkuja ei ollut häirinnyt niiden rauhaa. Yöllä oli ollut vain pari astetta plussaa eli ihan sopivat lukemat.







Ennenkuin toin hummerit sisälle tein muita esivalmisteluja: pilkoin salottisipulit ja persiljan ja raastoin gryuére- ja parmesanjuustot. "Microplane" on aivan ehdoton noiden juustojen raastamiseen.








Ja sitten itse asiaan ja hummereiden käsittelyyn. Luin tarkkaan Rouva Raadelman ohjeet ja vielä pariinkin kertaan, etten vain töppäisi tässä kriittisessä vaiheessa. "Halkaise jäähtyneet hummerit: paina iso kokkiveitsi hummerin niskassa näkyvän ristikuvion keskelle ja paina veitsi pyrstöä kohti." Joo, tehty on ja onnistui. "Halkaise sitten pää. Irrota hummerin lihat ja siirrä sivuun. Aivan hummerin silmien takana päässä olevaa mahalaukkua ja pyrstön suolta ei käytetä, muuten melkein koko hummeri syötävää." Joo, tehty on ja onnistui. Seuraavaksi Rouva R nonchalantisti kehottaa: "Napsauta saksien kuoret halki, avaa ne jo ota lihat talteen." Saksethan ovat kovemmat kuin muu kuoriosa, joten vaati enemmän varovaisuutta ja hauista päästä sisuksiin käsiksi. Jostakin syystä yhden hummerin toinen saksi oli oikein extrakova ja piti turvautua korkeampiin voimiin eli Seniorin työkalupakista löytyneisiin pihteihin ennenkuin se luovutti sisältönsä.

Viimeisessä vaiheessa kävi mielessä käyttää hammasharjaa (meillä on runsaasti varastossa, kun joka hammaslääkärikäynnin jälkeen saamme yhden ja kuitenkin käytämme sähköharjaa kotona), sillä "Puhdista hummerin vartalokuoret ja jätä odottamaan." En nyt kuitenkaan ottanut hammasharjaa esille vaan ihan sormien avulla putsasin kuoret.

Nyt ei sitten muuta kuin kokkailemaan!

2 kommenttia:

  1. Hahhaa, hyvältä kuulostaa :)! Meidän hummereissa olivat nimenomaan sakset kuoreltaan niin pehmeitä, että mitään pähkinänsärkijää tmv ei tarvittu. Mainen hummerit ovat varmaan heiluttaneet saksiaan ahkerammin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihmeellisiä hummereita teillä. Näillä olivat sakset aika tiukkaa tavaraa ja sitten nimenomaan se yksi veikkonen. Rupesi jo arvelluttamaan, kannattaako edes yrittää avata, sillä odotin jo telovani itseni sairaalakuntoon, mutta Seniorin pihdit olivat ehtaa ainesta.

      Poista