lauantai 18. tammikuuta 2014

Fotausta


Hankin viime vuoden lopulla itselleni uuden kameran, mutta olen ollut vähän turhan laiska kunnolla uppotumaan sen saloihin, sillä se on kovin eritasoinen kuin edeltäjänsä eli Canonin PowerShot (josta kyllä löytyisi säätöjä oikeastaan yllättävän paljon, vaikka se periaatteessa onkin sellainen "suuntaa ja näppää"-kamera). Nyt marssin kaupasta EOS 60D:n kera eli pysyin samassa merkissä. Helmiä sioille ehkä, muttei kuvaaminen ainakaan ole välineistä kiinni. Linssipuolta voisi pikkuhiljaa kasvattaa...

Koska olen ottanut lähinnä vain satunnaisia kuvia tällä nykyisellä kameralla, niin päätin osallistua paikallisen valokuvaajan järjestämälle peruskurssille. Siinä ei opetettu minun nimenomaisen kameran käyttöä, mutta perusteita & vinkkejä noin yleisesti ja sitten käytiin kokeilemassa, mitä tehdä muutamissa eri tilanteissa. Ihan hyvää kertausta, kun ei minulla ole ollut tämänveroista kameraa sitten yhden edellisen työpaikan kamerakerhon aikojen ja siitäkin on jo 25 vuotta aikaa.

Tuolla kurssilla meni pitkälle iltapäivään, mutta sen se sentään teki, että kotiintultua otin kiltisti kameran opaskirjan kauniiseen käteen ja kävin läpi valintoja ja säätöjä ja koin muutaman AHA!-elämyksen. Ihan positiivisen sellaisen, sillä mielestäni kurssin aikana minulla tuhraantui toisinaan aikaa oikean säädön hakemiseen, jos mitään muuta halusin kuin automaattiohjausta ja samalla menetin tilanteita.

Oliivi joutui koekaniiniksi, kun kokeilin eri kuvavariaatioita. Onneksi se suhtautui lähinnä kyllästyneen rauhallisesti koko juttuun. Vaikka filmikameroissa ja kuvien kehittämisessä oli se oma hohtonsa, niin ei voi kieltää, etteikö tämä digiaika ole aika mainiota. Saa näpsiä sydämensä kyllyydestä ja tulokset ovat heti näkyvillä.

Meidän kurssinvetäjä sanoi, että se ero vanhakantaisilla valokuvaajilla on digiajan kuvaajiin, että edelliset paneutuvat vieläkin jo heti kuvausvaiheessa enemmän kuvan sommitteluun kuin jälkimmäiset, jotka ovat valmiita viettämään aikaa myöhemmin Photoshopin parissa kuvia tuunaamassa. Voi hyvin pitää paikkansa. Yapia tuli vähän retusoitua...

Saimme myös mainion vinkin, missä käydä kuvaamassa eli Old Car City, Luoteis-Georgiassa. Se on oikea vanhojen autojen hautausmaa ja olisi kyllä aika hilpeä kohde, jos on kiinnostunut ruosteisista jämistä. En ollut koskaan kuullut tuosta paikasta, mutta nähtyäni meidän kurssinvetäjän kuvia, niin tekisi mieli mennä sinne. Aika taiteellista matskua voisi kertyä mukaan. Pidänpä mielessä!

4 kommenttia:

  1. Kaunis kuva! Pitäisi myös löytää joku kurssi tuon samaisen kameran käyttämisestä. Tosi noloa, kun ei osaa eikä toisaalta jaksa kahlata kameran manuaaleja läpi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Manuaalit ovat kyllä vihonviimeistä luettavaa, mutta kotona oli lopulta pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen ja noukkia esiin pari aivan perustavanlaatuista tiedonjyvää. Hävetti ihan siellä kurssilla, kun kävimme kuvaamassa ohiviuhahtavia autoja ja piti muuttaa säätöjä, että osassa kuvista saa auton pysähtymään ja osassa näkee liikkeen.Toiset osallistujat olivat selkeästi enemmän sinut välineidensä kanssa kuin minä.

      Jännä muuten huomata, että Canon on selvästi suosikkimerkki, sillä meillä kaikilla kahdeksalla (ynnä kurssinvetäjällä) oli Canonit. Yksi toinen 60D myös :-). Hamassa muinaisuudessa 80-luvulla minulla oli Nikonin FA, josta pidin kovasti ja kaapissa se on edelleen tallessa, mutta myöhemmin ostin yhden Nikonin pokkarin ja yhden pikkudigikameran ja olivat täyttä p#¤%&a. Valitettavasti!

      Poista
  2. Tycker om dina foton med nya kameran. man = jag borde också försöka ta tillvara allt som man får ut av mina tekniska grejor.Oftast blir det bara klick and go, bara en eller två saker man kan bra. Var fotona på Kais facebooksida med din nya kamera? Canom också min favorit...
    Julmaten såg härligt god ut. På tal om mat Minns er varje gång jag tar fram pepper crush burken. Burken köpt i Ga...innehållet senare!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Det var en vänninna som tog foton på Kais fb-sida (de är från ifjol) och sen började gossen själv "photoshoppa" dem då han hittade programmet på min dator. Hon är en mycket bra fotograf och jag var jätteglad att hon hade tid för Kai.

      Känns nog så skojigt att komma tillbaka till fotografering efter alla dessa år. Det är bara så många småsaker att komma ihåg - och visst en hel del ganska så grundläggande men nu i digitiden slösar man inte film :-) och ser resultatet strax. Du kan alltid komma tillbaka till Georgia om din burk behöver en tvilling... Gästrummet är tomt just nu!

      Poista