sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Ei täällä mitään torttuja syöty!

Hyvää Runeberginpäivää kaikille! Vaikka olen nuoruudessani asunut nimikkokadullakin, niin tällä kertaa ei tullut päivää sen erityisemmin vietettyä. Ei edes torttuja syötyä. Ne tortut ovat näissä maisemissa sitä paitsi tuntematonta herkkua eli olisi itse pitänyt ryhtyä leipuriksi enkä ruvennut. Ehkä vielä joskus, Jos tarkkaan ajattelen, niin en ole varmaan koskaan kokeillut niiden tekemistä paitsi ehkä koulun kotitaloustunnilla.

Päivä ei kuitenkaan mennyt ihan harakoille, sillä seurasin uutistapahtumia ja totesin Suomen saaneen Sauli Niinistöstä uuden presidentin. Sitä ennen katselin juniorin kanssa Chelsea - Manchester Unitedin matsia, joka päätyi harmilliseen tasapeliin Chelsean johdettua yhdessä vaiheessa 3-0. Juniori etenkin sydämistyi, että Chelsea meni hassaamaan niin hyvän etumatkan.

Täällä on ollut aivan ihana viikonloppu. Luvattiin hyvin sateista, mutta sateet tulivat sopivasti yöaikaan ja päivisin ollaan nautittu kahdenkymmenen asteen puolipilvisistä säistä. En toden totta valita! Ja Suomessa on rikottu pakkasennätyksiä! Tein pikkasen pihatöitä ja tuoksun nyt hyvin vahvasti rosmariinilta.

Etupihalla kasvaa "crepe myrtle" -niminen puu, jota tukistan aika vahvasti vuoden parin välein. Ei siksi, ettenkö tykkäisi puusta, sillä siinä on kauniit fuksianpunaiset kukat kesällä, mutta se on suunnilleen yhtä hyvä kasvamaan kuin paju ja oksat raapivat räystäitä. Tässä ennen ja jälkeen kuvat.
Tukistusoperaation jälkeen siirryin takapihalle ja trimmasin ruusuni maantasalle. Huomasin viime kesänä, että monta vuotta kauniisti kukkineet ruusupensaani ovat tulleet tiensä päähän, mutten silloin vielä hennonnut katkoa oksia. Nyt oli aika. Istutan uuden/uusia tilalle keväällä. Seuraavana käsittelyyn pääsi kiinanruusu. Noita hibiscus-lajeja on monenlaisia ja tässä on kyseessä sellainen "Scarlet Rose", joka kasvaa jopa puuksi, jos vaan antaisi. Sain omani monta vuotta siten yhdeltä tutulta, joka toi lähinnä kasan keppejä meille ja kehoituksen istuttamaan. Minähän istutin ne olohuoneen ikkunan alle ja tuloksena on reheväkasvuinen pensas, joka vetäisi vertoja etupihan "crepe myrtlelle". Tämä oma kiinanruusuni on siitä hauska, että kukkia on monta väriä: kokovalkoisia, valkoisia, joissa on punainen kehä keskustassa ja vaalean violetteja. Kaikki samassa rykelmässä, mutta toisaalta minähän sain kasan keppejä alunalkaen.
Se rosmariinintuoksu johtuu siitä, että viimeiseksi kävin kahden rosmariinipensaani kimppuun ja leikkasin ne puolta pienemmiksi. Kuvassa toinen pensaista operaation jälkeen. Ei siis huolta: tuota yrttiä piisaa edelleen. Oikeastaan rosmariinia pitäisi istuttaa enemmänkin, sillä se tuntuu tykkäävän minun huolenpidostani... Tai -pidottomuudesta. Se on vähän sellainen kuin laventeri, että voisi olla myös hyvä saippuassa tai käsivoiteessa tuoksuna. Ainakin sopisi minun makuuni.
Täytynee pitää pari vapaapäivää keväällä ja tilata roskalava. Teen sen parin vuoden välein, sillä se on näppärä tapa päästä eron pihajätteistä. Peltimäisiä tammenlehtiä olisi koko joukko ja nyt sitten nämä kaikki oksat, jotka kehittelin tänään. Joukon jatkoksi pitää myös kaataa takapihan luumupuu, joka ehti kukkia ja tuottaa makoisaa satoa monta vuotta, mutta joka ilmeisesti  joutui jonkin tuholaisen kohteeksi ja päätti luovuttaa viime kesänä. Sääli! Se oli ihan hauska kaveri ja juniori koristi sen oksia muutamilla värikkäillä linnunpöntöillä. Nyt siitä ei enää ole iloa kuin termiiteille.


4 kommenttia:

  1. Paljon miellyttävämmät Runebergin-päivän olosuhteet siellä teilläpäin kuin täällä. Kateeksi käy! Puutarhatöihin olisi mukavaa jo päästä.

    VastaaPoista
  2. Siellä uchimuristaan ihan eri vuodenajassa kuin täällä! Minäkin parturoin puita ja pensaita mielelläni, mutta kyllä nyt on vielä kiva nauttia talvesta. Turhan kylmän viikonlopun jälkeen lämpötila kohosikin sitten työviikon alkaessa miellyttävään alle kymmeneen pakkasasteeseen.

    Rosmariinisi on juhlallisen kokoinen! Termiitit taas kuullostavat siltä, että jos ei pidä varaansa, ne syövät koko talon, niinkuin Aku Ankassa....

    VastaaPoista
  3. Hyvää Runeberginpäivää näin jälkikäteen. Se meni siivouksen ja presidentin vaalivalvojaisten merkeissä, tosin ei yhtä aikaa. Nyt mittari näyttää vain -8,1 astetta, yhtenä yöllä täällä oli -22C ja pohjoisruotsissa oli näköjään viikonloppuna -42C. Uskomatonta että siellä on ollut toistakymmentäastetta kun täällä lumiaurat jyllää ja jokapäiväinen univormu on talvitakki, toppahousut ja pipo. Oih, kevääseen on vielä pitkä aika...
    Hih! Niin, termiitit ovat tuttuja Akusta. Marssivat suoraa päätä lähimpään taloon ja saivat kunnon aterian savupiipusta lähtien. Olkaa varuillanne :)

    VastaaPoista
  4. Pidetään varamme, ettei mörkö - siis termiitti - syö taloa. Aku Ankan kohtalo ei miellyttäisi. Termiittitarkastaja käy neljännesvuosittain katsomassa "ansat". Täällä taitaa termiittejä riittää Alaskaa lukuunottamatta koko maassa.

    On meillä ollut viileitäkin öitä, mutta päiväsaikaan ei juuri ole voinut talvesta puhua. Oikeastaan ei haittaisi, vaikka saataisiin vähän talven tuntua olkoonkin, että olen melkoinen vilukissa. Vielä olisi tilaisuus, koska ollaan vasta helmikuun alussa.

    VastaaPoista