sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Empanada-uusintaa

Pari kuukautta sitten tein onnistuneen satsin empanadoja mustapapukastikkeen kera. Nyt tuli sopiva tilaisuus kokeilla reseptiä uuden kerran, kun juniorilla on kaveri kylässä. Samalla saa varmistettua, että ruoka tosiaan on hyvää ja resepti voi jäädä pysyvään kiertoon. Ajattelin tällaisten nuorten miesten olevan otollista maaperää empanadoille enkä erehtynyt.

Ainoa pikkufiba meinasi tulla, kun hankin kaupasta fillotaikinaa voitaikinan sijasta. Piti siis hurauttaa pikapikaa uudestaan kauppaan ja nyt ostaa sitä itseään. Minulla ei tällä kertaa into riittänyt, että olisin ruvennut tekemään lehtevää voitaikinaa alusta lähtien, kun kerran kaupasta saa valmiina. 
Vahinkohankinta

Päivän kunniaksi otin äitimuorin vanhan Sarpaneva-padan ensikäyttöön omassa huushollissani. Aijai! Jauhelihat ruskistuivat oikein mainiosti ja kohta keittiön täytti myös valkosipulin tuoksu. Itse asiassa sen valkosipulin saattoi aistia jo heti sisääntullessa. No, vampyyrit ainakin pysyivät poissa.

Reseptin mukaan nämä ovat esiruoka-annoksia ja yksi empanada on yksi annos. Minusta ovat aika isoja ja ajattelin, että jatkossa voisi leikata voitakinalevyn kuuteen tai kahdeksaan osaan. Tilanteen mukaan. Sitten. Joskus.

Tätä piti olla
Noista kuudestatoista empanadasta riitti ensin lounasta nuorille herroille, illallista seniorille ja sitten vielä yöllistä huikopalaa junioreille. Menin nuorison kanssa katsomaan Silverbacksien voittoisaa futisottelua - joka oli kauden paras - ja kannustuksessa kului sen verran energiaa, että jämäruoat olivat tarpeen.

Nyt minulla on sitten pakkasessa kaksi pakettia fillotaikinaa odottamassa aikoja parempia. Täytynee tutkailla Raadelman Rouvan reseptivalikoimia niiden käyttämiseksi. Tuskin tuottaa ongelmia.

Ja nyt yleisön pyynnöstä resepti:
Paketissa oli 2 levyä ja kustakin saa väsättyä 4 empanadaa
Beef Empanadas with Black Bean Dipping Sauce
Empanadat: (12 kpl)
1 rkl oliiviöljyä
n. 250 g jauhelihaa
3 isoa valkosipulinkynttä (murskattuna)
1 rkl tomaattitahnaa
1 tl jauhettua kuminaa
1-4 tl cayennepippuria
3/4 dl silputtua tuoretta korianteria
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
n. 750 g voitaikinalevyjä (meidän kaupan voitaikinapaketti painaa karvan alle 500 g ja siinä on kaksi levyä eli 1½ tuollaista pakettia)
3 vatkattua keltuaista
Olkaa hyvä!


Kuumenna öljy, lisää jauheliha ja valkosipuli. Keitä, kunnes liha on kypsää. Lisää tomaattitahna, kumina ja cayenne ja keitä nelisen min. Lisää korianteri ja mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä.

Kuumenna uuni n. 200 oC. Leikkaa voitaikinalevyt neljään osaan (näistä tulee vähän yli 10 cm kanttiinsa) ja voitele reunat keltuaisilla. Tällä ohjeella tulee siis yhteensä 12 kpl. Jaa lihaseos tasan neliöiden päälle, käännä reunat muodostaen kolmioita ja painele haarukalla kiinni. Voitele päältä keltuaisilla ja paista kullankeltaisiksi, n. 20 min.
Kiitos!

Dippikastike:
n. 450-500 g tölkki mustia papuja (huuhdo ja valuta)
n. 2½ dl creme fraichea tai vastaavaa
2 tomaattia (poista siemenet ja pilko)
2 viipaloitua kevätsipulia
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Laita pavut ja hapankerma tehosekoittimeen, kunnes saat pehmeän kastikkeen, lisää puolet tomaateista ja kevätsipuleista ja mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita. Kaada tarjoiluastiaan ja koristele lopuilla tomaateilla ja kevätsipuleilla.

Tämä on hyvin kiitollinen ohje, sillä mitat eivät ole gramman päälle.

Nam!

5 kommenttia:

  1. Kuva puhuu puolestaan! Tuliko noihin ihan tavallista jauhelihaa vaiko kenties lammasta?

    VastaaPoista
  2. Ihan tavallista tässä oli, muttei mikään estäisi käyttämästä lammasta. Sitten alkaisivat muistuttaa aika paljon Farmers´ Marketista hankkimiamme samosoja, jotka kuitenkin lienevät upporasvassa paistettuja. Sama muoto...

    VastaaPoista
  3. Todella herkullisennäköisiä! Etkö voisi laittaa ohjetta tänne? Myös se mustapapukastike kiinnostaisi!

    Filotaikina oli minullekin uusi tuttavuus silloin juhannuksena, mutta aika kätevästihän siitä sai struudelia tehdyksi.

    VastaaPoista
  4. Pyynnöstänne ohje on lisätty. Se on peräisin "bon appétit" -lehden kesäkuun numerosta. Kuulemma tätä tarjotaan Grace Bay Clubilla Turks & Caicos -saarilla, mutta on tuttu ruokalaji noin yleisesti.

    VastaaPoista
  5. KIITOS! Nyt päästään kokeilemaan.

    VastaaPoista