Ainoa pikkufiba meinasi tulla, kun hankin kaupasta fillotaikinaa voitaikinan sijasta. Piti siis hurauttaa pikapikaa uudestaan kauppaan ja nyt ostaa sitä itseään. Minulla ei tällä kertaa into riittänyt, että olisin ruvennut tekemään lehtevää voitaikinaa alusta lähtien, kun kerran kaupasta saa valmiina.
Vahinkohankinta |
Päivän kunniaksi otin äitimuorin vanhan Sarpaneva-padan ensikäyttöön omassa huushollissani. Aijai! Jauhelihat ruskistuivat oikein mainiosti ja kohta keittiön täytti myös valkosipulin tuoksu. Itse asiassa sen valkosipulin saattoi aistia jo heti sisääntullessa. No, vampyyrit ainakin pysyivät poissa.
Reseptin mukaan nämä ovat esiruoka-annoksia ja yksi empanada on yksi annos. Minusta ovat aika isoja ja ajattelin, että jatkossa voisi leikata voitakinalevyn kuuteen tai kahdeksaan osaan. Tilanteen mukaan. Sitten. Joskus.
Tätä piti olla |
Nyt minulla on sitten pakkasessa kaksi pakettia fillotaikinaa odottamassa aikoja parempia. Täytynee tutkailla Raadelman Rouvan reseptivalikoimia niiden käyttämiseksi. Tuskin tuottaa ongelmia.
Ja nyt yleisön pyynnöstä resepti:
Paketissa oli 2 levyä ja kustakin saa väsättyä 4 empanadaa |
Empanadat: (12 kpl)
1 rkl oliiviöljyä
n. 250 g jauhelihaa
3 isoa valkosipulinkynttä (murskattuna)
1 rkl tomaattitahnaa
1 tl jauhettua kuminaa
1-4 tl cayennepippuria
3/4 dl silputtua tuoretta korianteria
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
n. 750 g voitaikinalevyjä (meidän kaupan voitaikinapaketti painaa karvan alle 500 g ja siinä on kaksi levyä eli 1½ tuollaista pakettia)
3 vatkattua keltuaista
Olkaa hyvä! |
Kuumenna öljy, lisää jauheliha ja valkosipuli. Keitä, kunnes liha on kypsää. Lisää tomaattitahna, kumina ja cayenne ja keitä nelisen min. Lisää korianteri ja mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä.
Kuumenna uuni n. 200 oC. Leikkaa voitaikinalevyt neljään osaan (näistä tulee vähän yli 10 cm kanttiinsa) ja voitele reunat keltuaisilla. Tällä ohjeella tulee siis yhteensä 12 kpl. Jaa lihaseos tasan neliöiden päälle, käännä reunat muodostaen kolmioita ja painele haarukalla kiinni. Voitele päältä keltuaisilla ja paista kullankeltaisiksi, n. 20 min.
Kiitos! |
Dippikastike:
n. 450-500 g tölkki mustia papuja (huuhdo ja valuta)
n. 2½ dl creme fraichea tai vastaavaa
2 tomaattia (poista siemenet ja pilko)
2 viipaloitua kevätsipulia
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Laita pavut ja hapankerma tehosekoittimeen, kunnes saat pehmeän kastikkeen, lisää puolet tomaateista ja kevätsipuleista ja mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita. Kaada tarjoiluastiaan ja koristele lopuilla tomaateilla ja kevätsipuleilla.
Tämä on hyvin kiitollinen ohje, sillä mitat eivät ole gramman päälle.
Nam!
Kuva puhuu puolestaan! Tuliko noihin ihan tavallista jauhelihaa vaiko kenties lammasta?
VastaaPoistaIhan tavallista tässä oli, muttei mikään estäisi käyttämästä lammasta. Sitten alkaisivat muistuttaa aika paljon Farmers´ Marketista hankkimiamme samosoja, jotka kuitenkin lienevät upporasvassa paistettuja. Sama muoto...
VastaaPoistaTodella herkullisennäköisiä! Etkö voisi laittaa ohjetta tänne? Myös se mustapapukastike kiinnostaisi!
VastaaPoistaFilotaikina oli minullekin uusi tuttavuus silloin juhannuksena, mutta aika kätevästihän siitä sai struudelia tehdyksi.
Pyynnöstänne ohje on lisätty. Se on peräisin "bon appétit" -lehden kesäkuun numerosta. Kuulemma tätä tarjotaan Grace Bay Clubilla Turks & Caicos -saarilla, mutta on tuttu ruokalaji noin yleisesti.
VastaaPoistaKIITOS! Nyt päästään kokeilemaan.
VastaaPoista