lauantai 16. huhtikuuta 2011

Mahantäytettä

Blogikaverini Rouva Varsinais-Suomesta on monella tavoin mielenkiintoinen tuttavuus ja yksi hyvä syy olla hänen kaveripiirissään on se, että hän on aivan erinomainen kokki. Monet hänen blogikirjoituksistaan käsittelevätkin kulinaarisia nautintoja. Joskus luulen hänen aivan tahallaan kiusaavan lukijoitaan, sillä juttujen höysteenä olevat kuvat saavat ainakin minut kuolaamaan. On se niin väärin, etten tältä istumalta pääse kauniisti katetun pöydän ääreen syömään omatekemää ruisleipää ja pizzaa ja ties mitä herkkua.

Jatkaakseni samaa jutunjuonta meidän paikallisen "public radion" kanavalla esitetään lauantaisin puoleltapäivin sellainen ohjelma kuin Splendid Table, jota juontaa Lynne Rosetto Kasper. Aihepiirit vaihtelevat laidasta laitaan: kerran puhuttiin kahvista lähtien liikkeelle pavuista ja paahtamisesta kahvijuoman valmistamiseen, kerran tomaateista, kerran suunniteltiin aterioita vegetaaripariskunnan häihin jne jne. Tänään satuin kauppareissulla kuulemaan osan jaksosta, joka käsitteli misoa eli sitä japanilaista soijapaputahnaa. Minulla on seniorista johtuen pieni kiinnostuksen poikanen japanilaista ruokaa kohtaan ja misoa käytämme toisinaan keitossa ja esim. salaattikastikkeessa. Päivän ohjelma opetti minulle kaikenlaista uutta, sillä en esim. tiennyt, että valkoinen miso sisältää suuren osan ohraa. Yleensäkin vaaleat misot sisältävät riisiä ja ohraa ja ne tummemmat pelkästään soijapapuja. Hmmh. Tulipa sekin aukko sivistyksessä tukittua. Ei ihme, että ne vaaleat ovat lempeämmän makuisia eivätkä aivan yhtä suolaisia, kuin ns. punaiset. Ohjelmassa haastateltu ruokatoimittaja kertoi erilaisista tavoista käyttää misoa länsimaisessa keittiössä ja ehdotti miso+sake -marinaadia lihalle ja kalalle (tumma miso lihalle ja vaalea kalalle); antaa maustua yön yli, pyyhitään ylimääräiset pois ja sitten grillataan. Tekee kuulemma lihasta hyvinriippuneen oloisen ja kaikenkaikkiaan ruoasta makoisan. Sitä umamia varmaan. Tuo marinaadi kuulosti sen verran kiintoisalta ja helposti toteutettavalta ajatukselta, että ehkäpä piankin meillä... Sääli, etten ehtinyt kuulla koko ohjelmaa, sillä misoantia olisi varmasti ollut paljon lisää.

7 kommenttia:

  1. Rouva Varsinais-Suomesta16. huhtikuuta 2011 klo 15.49

    Voi kiitos, kuinka mukavaa kuulla ruokajuttujeni aiheuttamasta syljenrityksen kiihtymisestä!

    Minä puolestani en lakkaa kuolaamasta, kun ajattelen California-maki-rullia sushi-baarissa siellä teilläpäin. Parasta ruokaa ikinä.

    Mielenkiintoista tuo tieto misosta. Onko miso jollakin tavalla käytettyä, ts. jonkin käymisprosessin tulosta? Jos, niin tuo vinkki lihan marinoimisesta sopisi hyvin ns. länsimaiseen tapaan. Marinadilla kun yritetään saada lihan proteiini pilkkoutumaan eli mureampi lopputulos. Siihen taas tarvitaan jotakin happoa, esim. viiniä - joka taas on käymistuote. Ei siis mitään uutta auringon alla!

    Sakesta taas jotenkin ajatus harhautuu pinkeröön...

    VastaaPoista
  2. Miso on nimenomaan soijapapujen käymisprosessin tuotetta. Jos papujen tärkkelykset saadaan pilkottua, niin miksei sitten tehoaisi lihaankin. Kun mainitsin tuosta seniorille, niin hän sanoi: "We do that all the time." Kah, kun on päässyt lipsahtamaan meillä täällä pois käytöstä, sillä kaikenlaisia muita marinadeja on kokeiltu, muttei kyllä tuota miso+sakea. Meillä on taidettu aina juoda sakepinkeröt alta pois ennenkuin ollaan ehditty käyttää niitä ruoanvalmistuksessa.

    Lihanmureuttamisesta puheenollen muistan myös kerran kuulleeni kiinalaisten kokkien käyttävän leivinjauhetta siihen tarkoitukseen ja halvat & sitkeät lihapalat saadaan naamioitua ihan uuteen uskoon. Pitihän sitä kokeilla, kun oli minulle uusi ajatus ja toimii hyvin, mutta pitää olla tarkkana, että käyttää just oikean (lue: hippusen) määrän leivinjauhetta, sillä muuten se maistuu ruoassa.

    VastaaPoista
  3. Rouva Varsinais-Suomesta17. huhtikuuta 2011 klo 12.51

    Mielenkiintoista! Mutta käytitkö leivinjauhetta vai leivinsoodaa (eli natriumbikarbonaattia)? Tai siis leivinjauhehan sisältää myös NaHCO3:a, mutta sen lisäksi happo-osan, jolla kohoamistapahtuma saadaan aikaan. Leivinsoodan kanssa pelattaessahan taikinassa tms. pitäisi olla luontainen happo-osa (esim. piimä) ja siksi leivinjauheeseen on se lisättynä. Mietin vain sitä, että kumpi mureuttaa kiinalaisten lihaa, alkaalinen NaHCO3 vai leivinjauheen sisältämä happo?

    VastaaPoista
  4. Tässähän ruvetaan oikein kemisteiksi. Alan pyyhkiä hikeä otsaltani, sillä kemia ei ole vahvimpia osaamisalueitani.

    Siinä kuulemassani kiinalaisvinkissä puhuttiin kuitenkin nimenomaan leivinjauheesta. Jotenkin minusta kyllä tuntuu, ettei leivinjauhetta muuten kovin paljon käytetä sikäläisessä keittiössä, mutta voin tietysti olla väärässäkin. Ei ainakaan ole tullut ruokaohjeissa vastaan. Voisihan sitä tehdä pienimuotoisen kokeen ja verrata leivinjauheen ja soodan lihanmureutustehoja, sillä ei edes tullut vielä mieleen kokeilla soodaa.

    VastaaPoista
  5. Piti vielä lisätä, että www.wabe.org on sen radioaseman nettisivu ja sieltä voi hakea esille ohjelmien joukosta mm. Splendid Tablen.

    VastaaPoista
  6. Rouva Varsinais-Suomesta21. huhtikuuta 2011 klo 15.06

    Ja pitää vielä jatkaa: luin detox-kuurista ja sen periaatteista. Yhtenä niistä mainittiin hedelmien ja vihannesten peseminen soodalla ennen niiden nauttimista. Ilmeisesti karsii niistä jotakin epäpuhtauksia. Mielenkiintoista kuitenkin!

    VastaaPoista
  7. Leivinsooda on erinomaisen monikäyttöinen aine ja vielä edullinen eivätkä käyttötarkoitukset tosiaan ole rajattuja ruoanlaittoon. Kaupasta saisi mammuttikokoisia pakkauksia, jos niinkuin enemmän tarvitsisi kerralla. Täällä tuli muutamia vuosia sitten myyntiin parikin versiota vihannesten ja hedelmien pesunesteestä, joka nimenomaan pohjautui soodaan. En tiedä, ovatko enää markkinoilla alkuhuuman jälkeen, mutta ei se tainnut ihan tuulesta temmattu ollut se soodan käyttö tuohon puhdistustarkoitukseen.

    VastaaPoista