keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Jouluaattoa

Aattoaamu valkeni täällä lits-läts -ääniin. Vettä tuli tosiaan tasaista tahtia ja vaikkei voinut rankkasateeksi kutsua, niin ihan reilusti sitä saatiin ja vielä, kun koko yön oli tullut. Tämä kuva on otettu puoli kuuden maissa iltapäivällä eli harmaus jatkui, vaikka sade oli melkein lakannut. Tuuli sen sijaan alkoi yltyä ja kilkatteli takakuistin tuulikannelta iloisesti.


Olin päässyt hyvään alkuun eilen ja tänään jatkoin ruokien tekemistä. Vaikka olimme ihan kolmestaan, niin oli silti kivaa puuhastella uusien reseptien parissa ja valmistaa jotakin hyvää jouluaaton aterialle.


Neljä perunaa pääsi uuniin hautumaan noin tunniksi ja ne muussasin ja niistä syntyivät ne "tater totsit". Yleensähän "tater totsit" ovat sellaista lastenruokaa, mutta näissä oli vähän enemmän jujua ja jo se, että tein ensin uuniperunoita, joita käytettiin runkona, osoitti, että vaivaa oli nähty hieman tavanomaista enemmän. Kulinaristit väittävät, että uuniperunat antavat muussille enemmän makua kuin keitetyt ja minun reseptissäni nimenomaan piti käyttää uuniperunoita. Keitetyt tahtovat olla vetisempiäkin ja sitä ei nyt kaivattu.

Paistoin perunapyörykät takakuistilla käyttäen hyväkseni sähköwokkia. Se on osoitautunut mainioksi paistovälineeksi tämänkaltaisille ruoille ja käryt jäävät ulos.






Kana päätyi kuumaan uuniin. Ensin pariksikymmeneksi minuutiksi yksinään ja sitten toisen mokoman aikana laitoin viereen astian, jossa oli valkoista parsaa ja kevätsipuleita (ynnä ripaus suolaa, mustapippuria ja loraus öljyä).









Miso-mirin -marinoitu tilapia valmistui nopeasti paistinpannulla. Simppeli, mutta hyvä ruoka.


Jälkiruokana oli kirsikka-semifreddo, joka oli jo valmista eilisen jäljiltä. Pikkufiba tosin tapahtui, sillä minun olisi pitänyt säästää osa kirsikkasoseesta, jota olisi sitten lusikoitu semifreddon päälle tarjoiltaessa. Minähän reilusti lisäsin koko sosemäärän kermavaahto-valkuaisvaahtosekoitukseen ennenkuin tajusin erheeni. No eipä ollut paha moka. "Tämä maistuu joululta!" oli Juniorin kommentti nautiskellessaan semifreddoa. Niinpä! Taikana oli se ripaus kardemummaa...


Ranskalainen sipulikeitto jäi tekemättä, koska alkoi näyttää siltä, että lajeja olisi muutenkin riittämiin. Lupasin Juniorille, että sitä tehdään joulupäivänä.

Twiks-palaset saivat tänään viimeisenä silauksena suklaakuorrutuksen. Niitä ei tosin ole vielä maistettu, sillä ruokia piisasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti