tiistai 23. joulukuuta 2014

Jouluvalmisteluja

Yritän kirjoittaa blogia, mutta Oliivi on vallannut tuolini ja Yapi rohmuaa suurimman osan pöytätilasta.  Kissanpäivät tosiaan!

Kävin Juniorin kanssa viime lauantaina paikallisen Suomiseuran joulujuhlassa ja sepä olikin ihan mukava tapahtuma. Olimme mukana myös viime vuonna, mutta sitä ennen ehti olla useampi välivuosi. Tällä kertaa oli paikalla ehkä pikkasen toistasataa henkeä lapset mukaanlukien. Olin lupautunut tekemään riisipuuron ja sekahedelmäkeiton ynnä puolet tarvittavasta graavilohimäärästä, Koska en ole mikään pitokokki, niin konsultoin Rouva Raadelmaa, jolta sain asiantuntijan ohjeet raakaainemääriin ja vähän yleisohjeita.

Stressasin hieman, sillä meillä oli kyllä kooltaan sopiva 10 l kattila, mutta se oli niin ohutpohjainen, että puuro ehti palaa juuri sen verran pohjaan, että otin keittohommat uusiksi pienemmissä, mutta paksupohjaisemmissa kattiloissa. Onneksi aika riitti ja sain aikaiseksi oikein hyvää puuroa! Ja se iso kattila oli mainio kiisselin valmistamiseen. Seniori oli hankkinut tuon ison kattilan tehdessään kanalientä, mutta ei se tosiaan mikään puurokattila ole. Olin unohtanut, miten ohutpohjainen se on, koska se viettää suurimman osan aikaa keittiökaapin ylähyllyn perimmäisessä nurkassa.

Graavilohi onnistui puolestaan vallan erinomaisesti ja kaikki meni. Ei loppunut kesken, mutta ei myöskään jäänyt paljon santsauskierrokselle.

Miso ja mirin kalamarinadiin
Minulla oli lyhyt työviikko eli vain vain tämä tiistai eli 23.12. piti ahkeroida. Olin siinä onnellisessa tilanteessa, että minulla oli jemmassa lomapäiviä ja yhden pidin maanantaina, toisen pidän perjantaina ja kaksi ensi viikolla ja vielä jäi kaksi rästiin, mutta onneksi niistä maksetaan. Nyt olen - ja itse asiassa koko perhe - päässyt joululomalle: minulla tätä riittää viikon verran, Seniorilla ensi maanantaihin asti ja Juniorilla luennot alkavat vasta 12.1.


Jaa että mitäkö me jouluna syödään? Voin vakuuttaa, ettei mitään perinteistä suomalaista, sillä kinkkua, kalkkunaa, laatikoita, rosollia, graavilohta, puuroa & kiisseliä, joulutorttuja, pipareita jne tuli napa täyteen lauantaina. Tänä vuonna olisi kiikarissa kala, kana, perunapyörykät, semifreddo, Twiks-tangot ja alkuruokana Juniorin pyynnöstä ranskalainen sipulikeitto. Twiksejä lukuunottamatta reseptit ovat mainion Bon Appetit -lehden sivuilta ja ne Twiksit tietysti Rouva Raadelman kokoelmista.

Tilapia maustumassa

Kana on Soy-Glazed Chicken Thighs with Asparagus and Scallions (toukokuu 2014)
Perunapyörykät "Tater Tots" with Spicy Mayonnaise (toukokuu 2014)
Kala on Miso-Yaki Sea Bass (huhtikuu 2013)
Semifreddo on Plum Semifreddo (heinäkuu 2013)






Voin jo nyt paljastaa, että käytän kalana tilapiaa, koska sitä sea bassia ei tullut kaupassa vastaan (enkä lähtenyt varta vasten farmers´ markettiin ostoksille) ja semifreddossa on tuoreiden luumujen asemasta purkkikirsikoita. Ei näet oikein ole luumuaika.

Semifreddosmarjaoseen valmistus meneillään

Semifreddo matkalla pakastimeen
Hankin tosiaan punaisia ja keltaisia purkkikirsikoita ja koska ne olivat sokeriliemessä, en enää lisännyt keitettäessä enempää sokeria, mutta toki sen ½ tl jauhettua kardemummaa, jota reseptissä pyydettiin. Ah, miten ihana maku siitä tuli!! Riittävä, muttei päällekäyvä. Tuo semifreddo toi myös mieleeni meillä aikoinaan joulujälkiruokana olleen Charlotte Roussen. Se oli vuosia äidin bravuurinumero ja vaikkei semifreddossa ole kääretorttua, niin nuo värit antoivat minulle deja vu -tunnelmat. Nyt aatonaattona on se tilanne, että tilapia on marinoitumassa, semifreddo on pakastimessa ja Twiks-palaset odottavat takakuistilla huomiseen asti, että saavat suklaakuorrutuksen. Kana, perunat ja sipulikeitto kehkeytyvät huomisen aikana, koska niitä ei oikein voinut esivalmistella.

Tarina jatkuu...

2 kommenttia: