Kävin Juniorin kanssa viime lauantaina paikallisen Suomiseuran joulujuhlassa ja sepä olikin ihan mukava tapahtuma. Olimme mukana myös viime vuonna, mutta sitä ennen ehti olla useampi välivuosi. Tällä kertaa oli paikalla ehkä pikkasen toistasataa henkeä lapset mukaanlukien. Olin lupautunut tekemään riisipuuron ja sekahedelmäkeiton ynnä puolet tarvittavasta graavilohimäärästä, Koska en ole mikään pitokokki, niin konsultoin Rouva Raadelmaa, jolta sain asiantuntijan ohjeet raakaainemääriin ja vähän yleisohjeita.
Stressasin hieman, sillä meillä oli kyllä kooltaan sopiva 10 l kattila, mutta se oli niin ohutpohjainen, että puuro ehti palaa juuri sen verran pohjaan, että otin keittohommat uusiksi pienemmissä, mutta paksupohjaisemmissa kattiloissa. Onneksi aika riitti ja sain aikaiseksi oikein hyvää puuroa! Ja se iso kattila oli mainio kiisselin valmistamiseen. Seniori oli hankkinut tuon ison kattilan tehdessään kanalientä, mutta ei se tosiaan mikään puurokattila ole. Olin unohtanut, miten ohutpohjainen se on, koska se viettää suurimman osan aikaa keittiökaapin ylähyllyn perimmäisessä nurkassa.
Graavilohi onnistui puolestaan vallan erinomaisesti ja kaikki meni. Ei loppunut kesken, mutta ei myöskään jäänyt paljon santsauskierrokselle.
Miso ja mirin kalamarinadiin |
Jaa että mitäkö me jouluna syödään? Voin vakuuttaa, ettei mitään perinteistä suomalaista, sillä kinkkua, kalkkunaa, laatikoita, rosollia, graavilohta, puuroa & kiisseliä, joulutorttuja, pipareita jne tuli napa täyteen lauantaina. Tänä vuonna olisi kiikarissa kala, kana, perunapyörykät, semifreddo, Twiks-tangot ja alkuruokana Juniorin pyynnöstä ranskalainen sipulikeitto. Twiksejä lukuunottamatta reseptit ovat mainion Bon Appetit -lehden sivuilta ja ne Twiksit tietysti Rouva Raadelman kokoelmista.
Tilapia maustumassa |
Kana on Soy-Glazed Chicken Thighs with Asparagus and Scallions (toukokuu 2014)
Perunapyörykät "Tater Tots" with Spicy Mayonnaise (toukokuu 2014)
Kala on Miso-Yaki Sea Bass (huhtikuu 2013)
Semifreddo on Plum Semifreddo (heinäkuu 2013)
Voin jo nyt paljastaa, että käytän kalana tilapiaa, koska sitä sea bassia ei tullut kaupassa vastaan (enkä lähtenyt varta vasten farmers´ markettiin ostoksille) ja semifreddossa on tuoreiden luumujen asemasta purkkikirsikoita. Ei näet oikein ole luumuaika.
Semifreddosmarjaoseen valmistus meneillään |
Semifreddo matkalla pakastimeen |
Tarina jatkuu...
Oikein mukavaa joulua teille kaikille!
VastaaPoistaKiitos! Samoin teille!
Poista