keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Kesäkurpitsalettuja ja srirachalla maustettua lihaa

Tänään oli minun perjantai, jos niinkuin työviikkoa ajattelee, vaikka oikeasti ollaan vasta keskiviikossa. Meillä nyt kuitenkin sattuu olemaan vapaata jo huomenna ja sitten tietysti kansallispäivä 4.7. ynnä viikonloppu siihen päälle. Ei paha!

Miniloman alku tai ei, niin perheen miesväki valittaa nälkää jossakin vaiheessa. Heinäkuun Bon Appétit -lehti tuli taas apuun ja päätin kokeilla kesäkurpitsalettuja (Zucchini Fritters) ynnä srirachalla maustettuja kanakepakoita (Sambal Chicken Skewers), joissa tosin korvasin kanan possunlihalla, koska sitä oli pakkasessa.

Kesäkurpitsalettuja suosittelen aivan ehdottomasti! Niihin tarvitaan:

N. 700 g raastettua kesäkurpitsaa (n. 3 keskikokoista)
½ tl suolaa plus lisää mausteeksi
1 iso muna
reilu ½ dl jauhoja
3 rkl silputua ruohosipulia (käytin kevätsipulia ja noin kaksinkertaisen määrän. Sattui nyt olemaan hollilla)
1 rkl maissijauhoja (minulla oli perunajauhoja)
jauhettua mustapippuria
öljyä paistamiseen

Raasta kesäkurpitsa, lisää suola ja laita siivilään valumaan n. 10 minuutiksi. Kääri pyyhkeeseen ja purista vesi mahdollisimman hyvin pois. Raasteesta irtoaa yllättävän paljon vettä. Sekoita kurpitsaraaste, muna, jauhot ja mausteet. Paista pannulla kolmisen min per puoli, kunnes ovat nätisti ruskistuneet.







Tästä satsista sain aikaiseksi 7 lettua eli just sopivasti yksi erä uskollisesti kaikki nämä vuodet mukanakulkeneelle Wärtsilän valurautapannulle. Nämä tarjotaan lämpiminä soijadippikastikkeen kera eli 3 rkl maustamatonta riisiviinietikkaa, 1 rkl soijakastiketta, 1½ tl sokeria, maun mukaan murskattua / kuivattua punapippuria.






Jouduin muokkaamaan kanakepakko-ohjetta vähän enemmän eli siis ensin liha vaihtui possuksi ja sitten fariinisokeria ei löytynytkään kaapista... Eikä paria muutakaan maustetta... Tarkka ohje löytyy tästä: Sambal Chicken Skewers


Käytin lorauksen "molasses" ja toisen IKEA:sta ostettua piparisiirappia. Riisiviinietikkaa oli varastossa kuten myös srirachaaa. Pakkasessa oli pala inkivääriä, josta raastoin microplanella pari teelusikallista mausteeksi; ripaus punapippuria perään. Laitoin kepakot uuniin sen sijaan, että olisin grillannut, mutta hyviä olivat silti. Lihat saivat maustua marinadissa sen aikaa, kun kostutin bambutikkuja. Ei kai tuolla kostuttamisella nyt niin suurta merkitystä ollut, kun en grillannut lihoja, vaan ne olivat uunissa. Lihat olivat n 225 asteessa puolisen tuntia ja 3-4 kertaa käänsin niitä ja valelin marinadilla, etteivät pääse kuivumaan.

Sekä letut että kepakot ovat tehneet hyvin kauppansa eli a vot! Kyllä näillä eväillä miniloma alkaa!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti