maanantai 27. toukokuuta 2013

Jälkipuintia

Tänään on Memorial Day eli vielä sopivasti yksi vapaapäivä lakkiaismeiningeistä toipumiseen. Eilen oli viralliset hippalot ja eniten vieraita, mutta humua riitti perjantai-illasta lähtien. Mikä parasta, sää suosi meidän touhuja parhaalla mahdollisella tavalla, sillä perjantain navakka tuulikin ehti laantua ja saimme nauttia auringosta ja 25 asteesta koko viikonlopun, Ei parempaa olisi voinut toivoa.

Valjastin seniorin hoitamaan lihanvalmistuksen. Perjantain vieraita varten oli marinoinut "flank steakia" ja olin ajatellut sen grillille, mutta seniori pelkäsi meidän grillin polttavan lihan, joten savustusuuniin se meni. Lopputulos oli niin hyvä, että kaikki katosi parempiin suihin.

Tein myös satsin minifocaccioita ja sitruunaisia kuppikakkuja (molemmat Rouva Raadelman blogista) ja niitä syntyi lisää sunnuntaiksi, koska osoittautuivat niin näppäriksi. Suupalankokoiset ruoat ovat omiaan tällaiseen tilaisuuteen, kun ei varsinaisesti käydä pöytään syömään, vaan vieraita tulee ja menee.

Focaccioiden mausteena oli joko oliiveja & paprikaa tai prosciuttoa ja päälle rosmariinia takapihan muhkeista pensaista. Mukavia suolapaloja!

Olin pallotellut ajatuksella, että käyn ostamassa kakun, mutta arvasin siitä jäävän epämääräisiä jämiä, jotka eivät kiehdo kenenkään esteettistä silmää; nuo kuppikakut ovat helppoja, kun ei tarvitse leikata mitään ja pöytä pysyi siistinä. Tein sekä pikkuisia että normaalikokoisia sellaisia ja jokainen sai valita halujensa mukaan, montako ja minkäkokoisia söi. Se täytyy tosin tunnustaa, että perjantainen kuppikakkuversio maistui hyvältä, mutta laitoin
hieman lavealla kädellä jauhoja, jolloin lopputulos oli hitusen liian pönäkkä. Sunnuntaina onnistuin mielestäni täydellisesti. Ennakolta en ollut aivan varma, minkä verrran tulen pitämään kuppikakuista, mutta Raadelman ohje oli kerrasaan suussasulava. Koristelussa käytin taiteilijan vapautta.

Sunnuntain lihaksi olin ostanut lampaankoiven ja sekin meni savustukseen. Seniori tykästyi perjantaiseen marinadiin ja pyysi, että teen samaa lampaalle. As you wish, Sir! Eikä taaskaan jäänyt mitään ja luukin näytti kalutulta. Olisi pitänyt ostaa heti kaksi koipea, sillä menekkiä olisi ollut.

Ken on kiinnostunut, niin marinadi oli tällaista:
1 dl oliiviöljyä
½ dl punaviinietikkaa (sherryetikan näin yhdessä ohjeessa, mutta sitä ei minulla ollut)
2 rkl balsamietikkaa
½ dl vettä
1 rkl ketsuppia
1 tl teriyakikastiketta (Worchester-kastikkeen näin taas yhdessä ohjeessa, mutta otin mitä talossa oli)
1 tl hunajaa
1 tl sokeria
chilipippuria maun mukaan
reilusti rosmariinia
pari timjaminoksaa
pippuria

Hienonnettua sipulia meinasin myös lisätä, mutta jätin sitten pois. Olisi varmasti sopinut sekin. Lammas ehti marinoitua 12 tuntia ja se perjantainen paisti vuorokauden.

Muuten meillä oli vihersalaattia, paria erilaista dippiä ja chipsejä, hot dogeja ja sellaista. Tosi kivaa!

1 kommentti:

  1. Ihanalta kuulostaa teidän juhlaviikonloppunne ja kaikki tarjoilut herkullisilta. "Oi jospa oisimme saaneet olla mukana!" Hengessä kuitenkin oltiin!

    VastaaPoista