lauantai 12. tammikuuta 2013

Tuliaisia Brysselistä

Juniorin ja minun joulumatkan yhtenä antina oli tutustuminen belgialaisiin vohveleihin, joita myytiin paikasta riippuen 0.80 - 2 euron hintaan ja tietysti kallimmalla, jos niihin halusi spesiaalitäytteitä. Toki olivat peijakkaan hyviä.

Koska en ole mikään vohveliasiantuntija, niin yllätyin hieman, kun huomasin paikallisen vohvelitaikinan hyvin paksuksi. Sehän oli kuin sämpylätaikinaa, josta tikulla nostettiin pallo raudalle paistumaan ja oli varmaan myös hiivapohjaista. Voilá! Arvaukseni piti paikkansa, kun rupesin selvittämään belgialaisvohveleiden saloja. Olen nyt myös oppinut, että me söimme nimenomaan brysselinversiota vohveleista (kuinka ollakaan), mutta Liegessäpä taikinaan lisätään raesokeria.

Minulla oli aikoinaan oikein oiva vohvelirauta, mutta se jäi Suomesta muuttaessa perinnöksi yhdelle työkaverille. Hankin meille kymmenellä taalalla uuden pari vuotta sitten, mutta se on yhtä tyhjän kanssa (sitä saa, mitä maksaa), sillä vohvelit jäävät lutruiksi ja hailakoiksi. Ihan hyviä lämpimiä voileipiä sillä kyllä syntyy.

Koska juniorilla on muutaman päivän päästä synttärit (kokonaista 18 vee), niin päätin hankkia ukolle lahjaksi viidellä kympillä uuden vohveliraudan. Jospa sillä saisi ihan rapeita ja hyvänvärisiä aikaiseksi.







Hain netistä hiivapohjaisia vohvelireseptejä, koska se tuntui olevan kaiken aa ja oo ja löytyihän niitä. Monissa suositeltiin myös taikinan kohottamista viileässä yön yli.

Koska rautani on upouusi, niin tein pikataikinan laitteen testaamiseksi ja mahdollisten ensikäyttöhajujen ja -makujen poistamiseksi. En halua tuhlata ns. hyvää taikinaa moiseen. Annan arvion, kunhan otan vempaimen oikeaan käyttöön huomisaamuna.



Huomenna maistamme Williams-Sonoman Breakfast-kirjasta peräisin olevan ohjeen mukaan tehtyjä woffeleita. Oheisissa kuvissa taikina juuri ennen jääkaappiin menoa ja sitten pari tuntia myöhemmin. Ei se ehkä ihan tule tikun nokassa pysymään, mutta mukavan jähmeää kuitenkin.

Saapa nähdä muodostuuko vohveleista meille uusi sunnuntaiaamun traditio, kun nyt olen monta vuotta valmistanut juniorille lettuja...









Belgian Waffles (from Williams-Sonoma Breakfast)

  • 1 cup all-purpose flour, sifted
  • 1 Tablspoon granulated sugar
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon active dry yeast
  • 1/2 cup whole milk
  • 1/2 cup sparkling mineral water
  • 1/4 cup unsalted butter, melted and still warm
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1 large egg yolk
  • 2 large egg whites
  • pinch of cream of tartar
The night before you plan to serve the waffles: In a large bowl. whisk together the flour, grannulated sugar, salt and yeast. In a small saucepan over medium-high heat. combine the whole milk and the sparkling water and heat to lukewarm (105 degreesF). Whisk in the melted butter and vanilla. Pour into the dry ingredients and whisk until smooth. Cover tightly and let stand overnight at cool room temperature.
The next morning: Preheat a Belgian waffle iron. Whisk the egg yolk into the batter. In a large clean bowl, using an electric mixer on high speed, beat the egg whites and the cream of tartar until soft peaks form. Thoroughly stir about one-third of the beaten whites into the batter, then fold in the remaining whites, without overmixing.
When the waffle iron is hot, ladle 3/4-1 cup of batter into each waffle section and spread with a wooden spoon so the grids are evenly covered. Close the iron and cook according to the manufacturer's instructions until the waffle exterior is golden brown and the inside is light and springy, 4-5 minutes. (The first waffle may not be perfect. Adjust the amount of batter and cooking time if necessary.)
Keep waffles warm in a low oven. Serve with whipped cream, fresh fruit or maple syrup.
Makes about 2 large waffles. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti