keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Spatchcocked turkey

Valmistelut

Spatchcocked on minulle uusi sana, mutta oppia ikä kaikki, kun Bon Appétit -lehteä lukee. Uusimmassa numerossa oli - kuinkas ollakaan - kiitospäivään liittyviä ohjeita heti enemmänkin ja sieltä löytyi myös tämä kalkkunaresepti. Koska meille ei ole tulossa mitään suuria kemuja torstaina, niin ensialkuun en edes aikonut ruveta paistamaan tipua, mutta en saanut spatchcockia mielestäni. Meillä oli aina kotona joulukalkkuna, vaan eipä enää kovin usein tule valmistettua. Ostin kaupasta pienimmän mahdollisen kalkkunan (6 kg) ja sain vieläpä tuoreen sellaisen, niin ei tarvitse sulatella.  Tässä kuvassa ollaan vielä aika tiukkana.



Rupesin tekemään maustesekoitusta tänään ja spatchcockasin linnun, joka lähinnä tarkoitti litistämistä. Mitä tasapaksummaksi lihan saa, sen tasaisemmin ja nopeammin se tulee kypsymään. Menemättä sen tarkemmin yksityiskohtiin, touhu vaati vähän raakaa voimaa ja tukevia keittiösaksia. Lopputulos on näin letkeä.






Maustesekoitukseen tuli timjamia, rosmariinia, suolaa, mustapippuria, fariinisokeria, paahdettuja & murskattuja aniksensiemeniä ja raastettua appelsiininkuorta (joka tosin minulla on mandariininkuorta, koska meillä oli niitä hedelmiä kotona). En olisi itse osannut valita moista yhdistelmää, mutta tuo oli em. lehdestä peräisin eikä ollut mitenkään luotaantyöntävä ja kaiken lisäksi pidän aniksenmausta. Luulin minulla olevan ylenmäärin mausteita, mutta kaikki meni.





Tässä maustesekoitus valmiina käytettäväksi.











Nyt juuri ollaan siinä vaiheessa, että tipu on saanut maustekuorrutuksen ylle, alle ja sisään ja on siirtynyt jääkaapin puolelle odottamaan huomista paistamista.

Täällä on tapana tarjota kalkkunan kanssa merkillistä laatikkoruokaa, joka kulkee dressingin tai stuffingin nimellä. Aivan kammottavaa mönjää pahimmillaan eikä parhaimmillaankaan kuulu suosikkeihini. On aika vähän ruokia, joista en pidä, mutta tuon jätän mielelläni väliin. Yhdistävänä tekijänä siinä tuntuu olevan korppujauhot tai kuutioidut leivänpalat, mutta sen jälkeen ohjeita on yhtä paljon kuin tekijöitä. Turha kuitenkaan meillä odottaa saavansa.

 Jatkoa seuraa...

Kiitospäivän osuus

Tänään oli ohjelmanumerona kalkkunanpaisto, muiden ruokien valmistus ja jälkiruoan viimeistely.

Otin kalkkunan jääkaapista, huuhtelin sen nopeasti, kuivasin ja laitoin odottamaan uunin lämpenemistä. Sillä aikaa tein voiteluun käytettävän öljyseoksen (oliiviöljyä, paahdettuja aniksensiemeniä ja muutama suikale appelsiininkuorta; nuo keitettiin pari minuuttia ja sitten sai jäädä odottamaan käyttöä.

Tipu meni uuniin - ensin puoleksi tunniksi n 230 oC and sitten noin tunniksi n 180 oC. Ennen uuniinlaittoa voitelin linnun ja laskettuani asteita, voitelua jatkettiin parinkymmenen min välein. Kuumemmat asteet ehtivät antaa hyvin väriä ja huolestuin jo, ehtiikö liha kuivua ennen kypsymistä. Huoleni osoittautui aiheettomaksi, sillä saimme syödä sekä kypsää että mehevää ruokaa. Huusholli tuoksui rosmariinilta...




Kalkkunan kanssa sopi karpalohyytelö, joka valmistui nopeasti pakastemarjoista. Täkäläiset karpalot ovat paksukuorisia megakokoisia pallukoita.








Lisänä oli juniorin toiveesta jamssilaatikkoa ja herneitä. Tässä oma jamssilaatikkoni menossa uuniin. Yhtä hyvin sen olisi voinut tehdä kuin perunamuussin ikään ja jättää uunivaiheen pois. Täkäläinen jamssilaatikko on niin makeaa, että saa hampaat kippuralle, mutta omani oli vähän hillitympää. Siitä tosin tuli hitusen kuivahkoa, mutta muuten oli kelvollista.





Ruokajuomana upouutta beaujolaisea, jonka ostin oikeastaan vain iloisen etiketin perusteella. Halusin jotakin kepeähköä punaista viiniä ja tuo oli kyllä meidän makuun.









Jälkiruokana oli Twiks-palaset, joka ohje - taas kerran - on peräisin Rouva Raadelman kokoelmista. Tein ne eilen suklaakuorrutusta vaille valmiiksi ja tänään viimeistelin tuotteen. Todella näppärä jälkiruoka, kun haluaa jotakin pientä makeaa ja nämä maistuvat kaikenikäisille.







Täytyy sanoa, että oikein onnistunut kiitospäivän menyy. Ruokaa oli juuri sopivasti ja oli hauska kokeilla tuota uutta kalkkunanpaistotapaa, koska se toden totta nopeutti keittiötouhuja ja jopa seniori halusi oppia, miten sitä tehdään (ja se on jo paljon se).

Tästä onkin hyvä jatkaa huomiselle, joka on sattumoisin meidän 22 hääpäivä.

2 kommenttia:

  1. Ihanan herkullisen näköinen kalkkuna ja koko ateria!

    Ja oikein lämpimät hääpäiväonnittelut teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset onnitteluista.

      Jos joku sattuisi ihmettelemään, miksi koti tuoksui niin vahvasti rosmariinilta kalkkunaa paistaessa, niin tipu makasi sipuli-selleri-porkkana-rosmariinipedillä ollessaan uunissa.

      Poista