tiistai 20. marraskuuta 2012

Viipalepiparit

Leikin oikein kunnon kotiäitiä tämän viikon tai ainakin muutaman tunnin: Huomasin Rouva Raadelman blogissa herkullisen kuuloisen viipalepiparireseptin (mukaanlukien reseptin historiaa) http://rouvaraadelma.com/2012/11/15/viipalepiparkakut/ ja ajattelin, että näin joulua kohti mentäessä noita pipareita voisi meikämannekin kokeilla. Eilen illalla valmistin taikinan ja laitoin sen jääkaappiin tekeytymään yön yli. Tänä aamuna sonnustauduin essuun, varustauduin muumimukillisella kahvia ja sitten asiaan!


















Taikinaa piti tietysti maistaa jo eilisiltana ja vielä tänä aamuna todeta, ettei maku ollut yön aikana ainakaan pahentunut.

Onneksi maistaessa ei käynyt kuin velipojalle aikoinaan vastaavassa tilanteessa: putosi keittiönjakkaralta ja mursi solisluunsa.

Taikinasta piti pyöritellä sormenpaksuisia tankoja. Minun tankoni olivat lähinnä oven väliin jääneen sormen paksuisia ja sehän kostautui paistaessa, sillä levisivät kovin lähelle toisiaan. Eipähän se juuri haitannut kuin esteettistä silmää, sillä hyvin ne sai viipaloitua ja tätä kirjoittaessa ovat uunissa toista kertaa eli korppuuntumassa.


Rouva Raadelma kuvasi näitä peijoonan hyviksi. Sanoisin, että on ihan oikeassa.












Toki pitää lisätä kuva valmiista tuotteesta kameliapensaan juurella...




Jos tämäntapaisesta "korpusta" pitää, niin en malta olla laittamatta loppukaneetiksi "kirsikka-mantelibiskotin" ohjetta. En enää valitettavasti  muista, mistä lehdestä sen aikoinaan löysin, mutta olen tehnyt näitä pariin kertaan ja kyllä niitä syö ennen kuin selkäänsä ottaa.




Cherry-Almond Biscotti

1 3/4 c dried cherries
1/2 c amaretto
3 c all purpose flour plus more for dusting
2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
4 tbs unsalted butter, softened
1 c granulated sugar
4 large eggs (3 whole, 1 lightly beaten)
2 tsp pure vanilla extract
3/4 c blanched almonds, chopped
3 tbs sanding sugar

1. Preheat oven to 375 oF (190 oC). Heat cherries with liqueur in a sauce pan over medium-low heat, stirring occasionally, 8 minutes. Drain, reserving 2 tbs liquid.
2. Sift together flour, baking powder and salt. Mix butter and granulated sugar with an electric mixer until fluffy, about 2 minutes. Mix in 3 eggs, 1 at a time. Mix in cherry liquid and vanilla. Gradually mix in flour mixture. Stir in cherries and nuts.
3. On a lightly floured surface, divide dough in half. Shape each half into a 12 1/2 inch by 2 1/2 inch log. Flatten logs to 1/2 inch thick. Transfer to two baking sheets lined with parchment paper. Brush logs with beaten egg; sprinkle with sanding sugar.
4. Bake for 35 minutes. Transfer to two wire racks. Let cool, 20 minutes. Cut each log on the diagonal into 16-18 pieces. Transfer pieces to racks, laying them on sides. Set racks on two baking sheets. Bake in a 300 oF (150 oC) oven, 8 minutes; flip. Bake 8 minutes more. Let cool until crisp.

Vihonviimeinen kuva: viipalepiparitilanne torstaina 22.11., mutta keskiviikkona oltiin jo jotakuinkin tuossa jamassa .Hyvin ovat tehneet kauppansa!

2 kommenttia:

  1. Waude! Näyttävät "Ameriikan aineilla" tehtyinä ihan kotoisan samanlaisilta. Ja täytyykin laittaa muistiin tuo kirsikka-manteli-sukulaisversio.

    VastaaPoista
  2. Ovat muuten tehneet hyvin kauppansa. Juniorilla on kaksi kaveriaan vierailulla ja kohta on puolet purkillisesta syöty, vaikka niitä tosiaan syntyy tuolla reseptillä melkoinen satsi.

    VastaaPoista